Zdrowe odżywianie – co jeść?

Czym jest zdrowe odżywianie? Jak zacząć zdrową dietę? Czym się kierować przy wyborze produktów? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, na czym polega zdrowa dieta.

Nadszedł ten dzień, kiedy w Twojej głowie zaświtała decyzja o zmianie nawyków żywieniowych na lepsze. Postanawiasz ograniczyć (a w konsekwencji zupełnie wyeliminować) żywność wysokoprzetworzoną, omijać szerokim łukiem fast-foody, powstrzymywać się od ciągłego podjadania słodkich przekąsek.
To bardzo dobrze, ale czy wiesz dokładnie, co teraz będziesz jeść? Znajomość właściwości produktów, świadomość zakupowa oraz zaplanowanie codziennej diety to bardzo ważne zasady podczas odchodzenia od starych, niezdrowych przyzwyczajeń. My postaramy się przybliżyć Ci, na które grupy produktów warto postawić podczas układania nowego planu żywieniowego.

1. Różnorodne

To bardzo ogólna klasyfikacja, ale warto o niej wspomnieć, gdyż różne grupy produktów dostarczają różnych składników odżywczych. Warto zatem, aby w Twojej diecie znalazły się zarówno produkty zbożowe, mleczne, warzywa, owoce, mięso (jeżeli nie należysz do grupy ‘wege’), ryby, jaja, tłuszcze roślinne i zwierzęce.

2. Ekologiczne

Dbaj o to, aby pochodzenia ekologicznego były zarówno produkty roślinne, jak i mięso (np. dziczyzna, kurczak zagrodowy etc).

3. Świeże

Świeże produkty mają najwięcej cennych składników i takie staraj się kupować.

4. Pozbawione sztucznych dodatków i barwników

W swoich zakupowych wyborach stawiaj przede wszystkim na naturę – ona nigdy nie zrobi Ci nic złego, a możesz z niej wynieść samo dobro. Naturalne, nieprzetworzone produkty to najlepszy wybór.

Kuchnia w szczegółach

Teraz przejdźmy do konkretnych produktów. I tak:
– kapusta – biała, kiszona, KAŻDA; jest nie tylko tania, ale również ma działanie oczyszczające i dobroczynne dla jelit
– warzywa korzeniowe – wszelkie buraki, marchewki, pietruszki i selery mile widziane; dzięki nim Twój organizm będzie dobrze „wyposażony” w węglowodany
– kasza – gryczana, jęczmienna, kuskus, jaglana – są bogate w aminokwasy i magnez; warto je mieć w szafce i przyrządzać zarówno do obiadów, jak i śniadań (słynne jaglanki)
– rośliny strączkowe – fasola, groch, ciecierzyca , bób, soczewica – to cenne źródło witamin (B1, B6, E) oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez, czy żelazo;
Jakie jeszcze produkty wybrać? O tym w kolejnych odcinkach…

Dodaj komentarz